dermokratia (päivitetty)

lista (osa siitä) taiteellisesti merkittävimmistä suomalaisista nykykirjailijoista on nyt julkaistu: Jari Tervo, Mauri Kunnas, Kalevi Kalemaa, Jorma Kairimo, Pirjo Hassinen, Tuula Kallioniemi, Riina Katajavuori, Jyrki Kiiskinen, Kari Levola, Rosa Liksom, Joni Skiftesvik… – sinänsä tässä ei ole mitään uutta: apurahojen saamisen edellytys on aina ollut joko a) oikeitten perseitten nuoleminen, b) oikeitten liittojen liepeillä tai päättävissä elimissä istuminen – tai sekä a että b… pahin dermokratian mätäpesäke on tietysti Suomen Kirjailijaliitto… olen sen aikasemminkin kirjoittanut, mutta toistettakoon: liiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis on ilmaissut tahtonsa olla aktiivisesti päättämässä myönnettävistä kirjastokorvauksista… ja laitetaan nyt ylös toinenkin nimi: liiton syyskokouksessa 2010 turkulainen Harri Raitis valittiin suurella äänten enemmistöllä liiton Kirjalliseen lautakuntaan jakamaan apurahoja seuraavaksi kaudeksi… Kirjallisella lautakunnalla on toinenkin valta: se antaa ‘lausuntoja”… voisi tietysti lukaista muittenkin kirjallisuuden parissa häärivien liittojen hallituksien jäsenlistat jne. – eivät nekään liitot mitään korruptiosta vapaita pulmusia ole…

ceterum censeo: mua oksettaa tää muka-yhteinen-vene, ns. ‘kokeellisen runoudenkin’ kentälle pesiytynyt keskinäisen kehumisen kerho: nuole sä mun persettä niin mä nuolen sun… niin se käy…

btw, jonkun tietävän pitäisi päivittää antti tuurin aikanaan tekemä laskelma, jonka mukaan kirjailijat kirjoillaan elättävät itsensä, ja rahaa jää ylikin… siis mikä on kirjojen alvin vuosituotto valtiolle, ja kuinka paljon se summa mikä kirjastokorvauksina ‘palautuu’ kirjailijoille… mikään muu kuin tarkka laskelma ei tuki niitten suuta, jotka väittävät kirjailijoitten olevan ‘yhteiskunnan elättejä’….

Advertisements

2 Comments

 1. aleksis salusjärvi
  Posted 04/01/2011 at 16:29 | Permalink | Reply

  “mua oksettaa tää muka-yhteinen-vene, ns. ‘kokeellisen runoudenkin’ kentälle pesiytynyt keskinäisen kehumisen kerho: nuole sä mun persettä niin mä nuolen sun… niin se käy… ”

  Tää on mielipide, jota on periaatteessa helppo kompata, mutta harmi vaan yleistämällä yleistämistä ei päästäkään yleisimpään totuuteen, vaan lapsi menee pesuveden mukana. Keskinäisen kehumisen sijaan mä olen huomannut laajaa moniäänisyyttä ja epäkeskoisuutta. Tämä ilmenee paitsi “kokeellisen” (mitä sillä tarkoitatkaan) runouden saamassa kritiikissä myös siitä käytävässä keskustelussa.

  “yhteinen vene” taas on tilanne, johon kirjallisuuden rakenteet ovat runouden ajaneet. Cosa nostraa löytyy lähinnä siitä, että sinunkin kritisoimat rakenteet eivät sisällytä runoutta kirjallisuuteen. Keskusjohtoisen sissiliikkeen sijaan “kokeellinen” runous on kuitenkin hyvinkin pitkälti omalakista ja tapauskohtaista.

  Se, että missä tahansa ihmisistä koostuvassa löyhässäkin porukassa on opportunisteja ei vielä ole merkki koko touhun korruptoituneisuudesta, vaan siitä että se koostuu ihmisistä.

 2. Posted 23/01/2011 at 19:25 | Permalink | Reply

  Esitän vastakysymyksen: Kommukratia vai demonismi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: