ntamosta ja kirjantamosta

noin tasan vuosi sitten tein sopparit neljästä kirjasta leevi lehdon ntamon kanssa:

1. Maailman sivu Kootut runoelmat 1999-2009
2. Sesamo mucho
3. Batyskafi Trieste eller de sista orden av ett ögonblick
4. Pomes penyho (pottery in ingles)

Pulviksen nimissä lulussa julkaistut kokoelmat 2., 3. ja 4. lupasin poistaa nettijakelusta ja poistin, sovittiin että kun julkaisemaan ruvetaan, julkaistaan sitten kunnolla ja otetaan noista kolmesta opuksesta toiset painokset ja julkaistaan ne ntamon kautta. – Käytännössä se tarkoitti sitä, että kirjoihin olisi tarvinnut tehdä vain kannet. Kaikki opukset oli taitettu valmiiksi, lopulliseen muotoon, kokoon 9×6 tuumaa. Leevi oli innostunut ja kiitti kunniasta saada julkaista kirjat ntamon kautta. 21. tammikuuta 2010 hän viestitti: “hei, tackar – hyvältä näyttää. Katsotaan jospa voitaisiin repäistä kaikki neljä ulos ensi viikolla tai viimeistään sen jälkeisellä (mulla on esiintyminen Ruotsin ja Suomen James Joyce-seuran vuosikokouksessa torstaina johon valmistautuminen voi viedä vähän tota aikaa…) Sopparit tulivat ja ovat myös ok. Liitteenä ntamon päivitetty kevään lista, joka lähti juuri (pyynnöstä) Turun Sanomiin ja jonka laitan laajempaan jakoon tässä ihan kohta.”

Kirjoja “ei repäisty ulos ensi eikä sitä seuraavalla viikolla”, olin kevään mittaan muutamaan kertaan yhteydessä leeviin, mutta mitään selvää julkaisemisen ajankohdasta en saanut. Muita kirjoja kyllä tuli julki mutta minä jäin taas johonkin marginaaliin. Huhtikuussa tiesin, että kirjani jäisivät vähintäänkin syksylle, koska lähestyttiin Kari Aronpuron 70-syntymäpäivää, ja Retro piti saada siihen mennessä valmiiksi.

Sanoin Maailman sivu Kootut runoelmat-kirjan sopparin irti 22. huhtikuuta: “Peruste (jonka voisit tietysti muuttaa sopparissa) on sopimuksen tämä kohta: “Tekijä on toimittanut julkaisijalle teoksen julkaisuvalmiin käsikirjoituksen. Julkaisija pyrkii saattamaan teoksen myyntiin ilman aiheetonta viivytystä, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluessa tämän sopimuksen allekirjoittamisesta.””

Taustoitin hieman sopparin irtisanomista. – “Opus hukkuisi tällä “aikataululla” kevätvirsiin ja kesäsateisiin, ja kun minulla on jo valmiina siihen uusi lisäpalikkakin, eli uusi kokoelma, kirja ei olisi edes ajantasainen enää. – Muiden kolmen kirjan kohtalon jätän sinun käsiisi.”

(Batyskafi Trieste olisi ollut ‘väärä’ loppu, Maailman sivun täytyy loppua Lehtien kirjaan, olen kirjoittanut siitä tarkemmin täällä.)

Heinäkuussa 2010 olin viimeksi yhteydessä leeviin, kyselin noista kolmesta kirjasta ja hän lupasi julkaista ne elokuussa (siis 2010).

Ehkä tämä tausta selittää myös sen miksi en koskaan saanut mitään vastausta kirjantamosta tai kommentia Work in Progressin postaukseeni: last will i am & test a ment (ii), Monday, December 27, 2010 – liitän sen tähän uudestaan sellaisenaan:

———————–
tarjous jota ei käytännössä ole (eikä tiedusteluihin vastata):

“Verkkokaupan perustaminen jatkaa luontevasti ntamon äskettäin toteuttamaa uudistusta, jossa kirjojemme hintoja oleellisesti laskettiin. Nyt uudet hinnat ovat Lasipalatsin Kirjakauppa Kirjan ohella tarjolla kautta maan. Pyrkimyksenämme on edelleen kehittää kumppanijärjestelmää, jonka puitteissa edulliset hinnat tulisivat mahdolliseksi myös vaihtoehtokirjakaupoissa kautta maan. Samaan aikaan toivotamme muut pien- ja vaihtoehtokustantamot tervetulleiksi mukaan verkkokirjakauppaan“, ntamon perustaja Leevi Lehto sanoo.

Ensimmäisen kerran lähetin 10. marraskuuta Aini Tolosen Lasipalatsi-sähköpostiosoitteeseen kysymyksen ottaako Kirjantamo esim. Kootut runoelmani nettikaupan sivuille ja millä ehdoilla… Seuraava yhteydenottoni oli 26. marraskuuta Kirjantamon sähköpostiosoitteeseen kirjantamo@lasipalatsi.fi… kolmas yhteydenotto oli 29. marraskuuta ja neljäs 2. joulukuuta, molemmat Kirjantamon-emailiin… Olen tarjonnut koko Pulvis & Umbran julkaistujen kirjojen listaa, mutta yhteenkään viestiini ei ole vaivauduttu vastaamaan juuta eli eitä. – Kirjantamossa näkyy kyllä olevan Savukeitaan kirjoja, ehkä on sitten niin, ettei Pulvis & Umbra ole mikään pien- tai vaihtoehtokustantamo, vaikka olen tuon rekisteröimättömän toiminimen alla julkaissut kirjoja vuodesta 1993… Siihen aikaan kun aloitin muita itse omia kirjojaan kustantavia ei ollut kuin Paavo Haavikon ArtHouse, Kytöhongan tapettua itsensä Äitini taloa ei enää ollut… J.K. Ihalainen taisi julkaista itse, Nihil Interit perustettiin 1993, mutta heidän ensimmäinen kirjansa: Tommi Parkon ja Markus Jääskeläisen yhteinen kokoelma ilmestyi vasta vuoden 1994 puolella…

Ensimmäisestä kontaktiyrityksestä Kirjantamoon on nyt karanteeni ja ylikin, enää en yritä… tämä oli vain ilmoitusasia, niillä mennään mitä on…
——————————–

Tämän postauksen tarkoituksena ei ole vähätellä ntamon työtä (esim. “Retro” on kulttuuriteko), vaan kertoa eräs ei-niin-kovin-mairitteleva “epäonnistumistarina”…

——–

And Now for Something Completely Different: joku muukin pikkasen enämpi tietsikoista tietävä lukee privaatteja postauksiani tästä IP:stä: Elisa Oyj (91.156.177.244) [Label IP Address] – minulla on tallessa vierailuajat 30. joulukuuta 2010 -> 11. tammikuuta 2011 (klo 00:02:03) väliseltä ajalta. En pidä siitä että joku vittupää lukee privaatteja postauksiani (olen viikon verran vapaa-ajallani rempannut pöytäkonettani, joten minulla ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia selvittää kuka tämän takana on – aavistus tekijästä minulla kyllä on). – Vakavasti kehotan lopettamaan ja heti, peittämään edes jälkesi jos osaat, tai vaihtamaan IP:tä – aion joka tapauksessa jäljittää sinut konsa saan remppani kuntoon. – Kaiken huippu on se, että olet yrittänyt sisään OpenID-tililleni. – ShieldsUp! tavataan toisissa merkeissä.

Advertisements

2 Comments

  1. Posted 12/01/2011 at 12:44 | Permalink | Reply

    Pääasia että sait kuitenkin ne Kootut runoelmat julkaistua. 🙂

  2. Posted 12/01/2011 at 12:52 | Permalink | Reply

    Heips Elina, juu, niin on 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: