kritiikistä

[critic, 1580s, “one who passes judgment,” from M.Fr. critique (14c.), from L. criticus “a judge, literary critic,” from Gk. kritikos “able to make judgments,” from krinein “to separate, decide” (see crisis). Meaning “one who judges merits of books, plays, etc.” is from c.1600. The English word always had overtones of “censurer, faultfinder.”] Määritelmä on täältä.

Maaria Pääjärvi lähestyi minua ystävällisesti sähköpostitse: “olen tekemässä Parnassoon arvostelua Maailman sivu -kirjasta, ja tarvitsisin arvostelukappaleen.”

Olen kirjoittanut aiemmin aiheesta täällä ja täällä, enkä ole muuttanut mielipiteitäni. – Toistan: jos voisin, kieltäisin tekemästä kirjastani arvosteluja – ja: ilmais- ja arvostelukappaleita ei ole. – Sille että Otavamedia tai jokin muu meedio kävelee kirjakauppaan, ostaa kirjan ja tekee siitä arvostelun, en tietenkään voi mitään.

Mielipiteeni Hesarin Kulttuurista tietävät ainakin ne, jotka ovat pitempään selanneet blogikirjoitteluani: yhtä traaginen kuin huvittavakin fiasko ja vitsi. – Tein mielestäni Majanderille selväksi, etten enää koskaan lähetä päästöjäni ‘arvosteltaviksi’. – “… tiedän hyvin, että teillä on siellä tällaisia jukkakoskelaisia, jotka suostuvat ymmärtämään ja arvostelemaan vain tietynlaista runoutta. ja kun listaa katselee, niin ‘vakituisissa’ ei ole ketään, joka mielestäni olisi pätevä sanomaan mitään perusteltua & järkevää ns. ‘kokeellisesta runoudesta’ vaikka en minä edes kirjoita ‘kokeellista runoutta’ vaan tutkivaa. … siksi minä en ole edes aikonut lähettää ‘päätyötäni’ arvosteltavaksi…”

En ole lähettänyt enkä lähetä arvostelukappaleita myöskään muille päivä- tai kirjallisuuslehdille.

Parnasson arvostelusta – luulen että siellä tehtäisiin silppusäkin pohjalle jokin korkeintaan sivun mittainen silppu, eikä sellaisessa ole mitään järkeä. – Ei kukaan tässä maailmassa pysty parissa viikossa perehtymään yhdentoista vuoden työhön, eikä sanomaan siitä mitään järkevää ja perusteltua päivälehden parin palstan tai kirjallisuuslehden sivun mittaisessa arvostelussa. Sellaisen uskottelukin on minusta suhteellisuudentajun puutetta. Ja siksi sellaista arvostelua ei pidä tehdä eikä edes suunnitella. – Siis, kiitos tarjouksesta ja kunniasta, mutta luulen tietäväni mitä olen kirjoittanut, ja se riittää minulle. – Minusta ei ole myöskään kovin ryhdikästä haukkua (esim. Hesarin) kritiikkejä, ja samaan aikaan valittaa, että miksi tätä ja tätä kirjaa ei ole arvosteltu, tai miksi se on arvosteltu “väärin” – ja vaatia uutta arvostelua.

Kulttuuri- ja päivälehtien kirjallisuuskritiikit (ainakin Hesarin) voisi mielestäni lopettaa, ja korvata ne Hesarin tv-nytin kriitikon valinta (elokuvat) tyyppisellä 1-5 tähteä systeemillä. Kriitikoille jäisi enemmän aikaa keskustella kunkin hetkisen proosan ja runouden tilasta niitten kirjailijoitten kanssa, joilla on siihen aikaa ja halua – kirjan kirjoittaminenhan ei ole keskustelua… eihän.

Vielä tulee mieleen taannoinen Jukka Petäjän nippukritiikki Hesarissa (mm. Timo Harjun kokoelmasta), Jukka Petäjää vastaan kyhätty “kansanliike” ja myöhemmin Harjun kokoelmalle masinoitu Kritiikin kannukset. – Ala-arvoista touhua, molemmin puolin.

jk. Maaria Pääjärven arvostelukappalepyyntö sysäsi minut kirjoittamaan tämän surkean kyhäelmän, mutta kirjoitus ei kohdistu millään tavalla hänen työhönsä, arvosteluihinsa tai henkilöönsä!

Advertisements

4 Comments

 1. Posted 19/01/2011 at 19:35 | Permalink | Reply

  Olen itse onnistuneesti hankkinut divareista lehtien kriitikoiden sinne myymiä runokokoelmia. Viimeksi alle puoleen hintaan Arvosteltavaksi leimatun Stockan kulman. (Jukka Vieno.) Hankinta kannatti, sain sen halvalla, kiitos jonkun sitä ylenkatsoneen arvostelijan?

  Alan hiljaa kallistua ajatukseen että kulttuurin tietoisuus leviää internetissä. Ja toisiinsa luottavien kavereiden kesken.

  Blogikirjoituksissa, osittain sinällään salaseuramaisessa facebookissakin.

  Teimme kolmen porukalla takavuosina käännöskirjan jota lähetimme lehtiin. Sitten lehdelle kirjoittava (tai ainakin niin itseään mainostava) sanoi että voisi kirjoittaa siihen lehteen ja että yksi kpl kirjaa heti hänelle, tsup tsup. Siis suurin osa alle 1000 kpl painoksesta hupenisi hyvinkin kaiken maan lehdille ja moneen vielä tuplalähetyksin.

  Parnasso muuten kai on antanut runouden osuuden Tuli ja Savu lehdelle?

  Mitähän mieltä arvosteluilla elantonsa leveyttä kasvattavat henkilöt tästä ovat mieltä; tuskin kukaan tämäntapaisista ajatuksistani tykkää.

  Minun pitäisi nyt varmaankin kyyristyä häpeästä pimeään häpeänurkkaan.

  Ja en nyt varmaankaan saa enää mitään apurahaa kun olen erimieltä johtoajattelijoiden kanssa?

  Kylläpä rupesi pelottamaan.

  Mutta Hannu hei, olen samaa mieltä kanssasi. Minä uskallan!

 2. huomenta!
  Posted 22/01/2011 at 09:49 | Permalink | Reply

  turhaan aristelet

 3. Posted 23/01/2011 at 19:22 | Permalink | Reply

  Minä arvostelen, mutta en rahasta. En saa palkkioita kuin yhdeltä taholta, sieltäkin niin vähän, että ei kehtaa kertoa… Muualle jutut menevät ilmaiseksi. Hullu?

  Mutta koska Shushuppi kertoi blogisi osoitteen, kiitän niinkin vanhasta (?) opuksesta kuin Sanna Sannaseni, jolla oli ja on edelleen meikäläiseen lähtemätön vaikutus. Siteerasin (ja siteeraan joskus vieläkin) sitä eräissä tilanteissa suvereenisti. Niin hienoa sananvääntöä, josta pidin.

  Täytyy hankkia muutakin, näemmä. Mitä tuossa sanoin henkilöstä LL, en voi sanoa kuin että tunnen hänet “vanhoilta ajoilta” ja jos mies ei ole muuttunut, epäluotettavuus eräissä asioissa on ainakin edelleen samanlaista – valitan. Ei, hän EI ole ystäväni!

  Pidä pintasi, tyylisi, älä lamaa tai laamaannu =I

 4. Posted 26/01/2011 at 08:20 | Permalink | Reply

  Mutta saako kokoelmasi arvostella, jos lainaan tai ostan sen enkä saa siitä arvostelusta edes korvausta? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: