es CliffsNot es à la jb

mitä sanoisin elämästä nyt. – minulla ei ole illuusioita eikä utopioita, en toivo enkä pelkää enää mitään, aikaa ei ole paljon. maailma on jo tuhottu, mutta sen helvetin joutuvat kokemaan vasta lapseni tai lastenlapseni. pohjois-suomi ja jäämeren rannat ovat todella suosittuja asuinpaikkoja. – ikävuodet 17-34 menivät siihen, että opiskelin suht laajan kulttuurisen jalustan ja perussivistyksen (luin vähintään 2-3 kirjaa joka päivä, kävin elokuvissa, kaksi leffaa illassa plus elokuvakerhot siihen päälle). ensimmäisen kirjan jälkeen elämä on ollut yhtä ja samaa, pelkkää kirjoittamista ja lukemista, ei mitään inspiraation odottelua, vaan työtä, työtä ja taas työtä. – yhtä säälittävää ja naiivia kuin pateettistakin on sanoa, että runous on ollut minulle kaikki, leipä ja viini, ainoa mielekäs elämisen tapa tässä muutoin niin pähkähullussa muka jatkuvaan kasvuun perustuvassa maailmassa – se on ainoa asia johon olen suhtautunut ‘vakavasti’ ja jota olen tehnyt ‘tosissani’ (leikkiä unohtamatta), olen uhrannut sen vuoksi käsittämättömän paljon, en vähempää kuin elämän ja haimani. – mutta jottei realiteetti- ja suhteellisuudentaju hämärtyisi täytyy sanoa, ettei runoudella, kirjallisuudella, eikä millään muullakaan taiteella ole loppujen lopuksi hevonvitun merkitystä. ne ovat vain kaunista turhuutta, marginaalin marginaalin eli helvetin hyvin voivien yhteiskuntien ihmisten ylellisyyttä, ja se ‘hyvinvointi’ on saavutettu toisten muka alempiarvoisten ihmisten riistolla, tapattamisella nälkään ja tauteihin. – kuuromykässä kaikkeudessa runous ei merkitse yhtään mitään, oikeasti. – petterin ‘elämää suuremmat elokuvat’ tai jokin ‘elämää suurempi runous’, fucking stupid bullshit, mitään elämää suurempaa ei ole. – it’s been a rough more than 35 years here, mainly cuz of the jackasses who think they own us and ergo the pottery, to them i say, with as much gusto as I can muster hear, fuck you!!.

ja mitä sitten? – yli kahdenkymmenen kirjan varmuudella voin sanoa, että olen epäonnistunut ‘elämäntyössäni’. – kaikki jää aina kesken ja puolitiehen, likiarvoksi, jok’ikiseltä. – niin kuin brodsky sen sanoi: ‘elämä on tappio’ ja ‘ my poems are a by-product, although it’s always viewed the other way around’. – and that’s not bile and bitterness, it’s sobriety. – kun nyt 35 vuoden kokemuksella katson näitä tuhannen sanan sanavarastolla romaanin, runokirjan, tai kaksi julkaisseita, jotka riekkuvat karkkiklubeilla, spamjam- lavoilla ja muilla areenoilla, ja kuvittelevat olevansa jotakin, ja muuttavansa kaiken – eh, kids, it just ain’t hat at all… i wish them best wishes & dirty dishes and a fucking lot of basic brodsky: “oh, well, for a poet, disappointment is a pretty valuable thing. if disappointment doesn’t kill him, it makes him (may make him/her: my addition to this) a truly outstanding poet. in fact, the fewer illusions you have, the more seriously you treat words.”

jk. runon etymologia on salaisuus, se on: runon kirjoittajan ja lukijan sub rosa, kahden kesken ja kaikessa hiljaisuudessa solmittu salaliitto. – en muista mistä ja koska tämä alkoi: se että kirjoittajan henkilö, hänen vaatekaappinsa ja hillumisensa julkisuudessa on tekstejä tärkeämpää, latvasta ja perse edellä puuhun nouseminen… harri nordellin valitut runot ilmestyvät joskus keväällä, viime syksynä hän kertoi fb-statuksessaan, että edessä on hänen viimeinen julkinen esiintymisensä (en muista koska se silloin oli, ja missä). – nostan hattua, liityn seuraan ja lainaan jo kerran lainaamaani Nordellin fb-statusta: “Muistaako joku vielä Leif Färdingin? – Tuli mieleeni ajatellessani näitä itseänsä täynnä olevia lavapaskoja, joiden hoitamaton narsistinen persoonallisuushäiriö on johtanut kuvitelmaan, että heillä on jotakin tekemistä runouden kanssa.”

Advertisements

2 Comments

  1. sl
    Posted 30/01/2011 at 20:06 | Permalink | Reply

    Luen Juhani Tikkasen blogin innostamana Maailman sivua. Kiitos kirjasta. Se vie syvyyksiin. En osaa selittää paremmin.

  2. Posted 30/01/2011 at 21:45 | Permalink | Reply

    Kiitos, Sami!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: